Ouders kiezen een basisschool – wat valt op?

Ilse Nagy
  | 
5 december 2022

In 2022 startte ik een marktonderzoek, omdat ik nieuwsgierig was op basis waarvan ouders hun keuze maken als het gaat om het kiezen een basisschool. Vanuit mijn werk heb ik als doel te bekijken welke (communicatie)middelen het meest effectief zijn. En welke draai eraan kan worden gegeven.

Ik wil je aanmoedigen om die eerst de andere blogs te lezen en je eigen gedachtes hierover te laten gaan. Schrijf ze ook op! Je kunt al zoveel met de ideeën en inzichten die je nu opdoet. Dit zijn de 7 dingen die mij opvielen uit de antwoorden van ouders.

1. Sommige keuzes worden al vóór de zoektocht gemaakt

Ouders hebben vaak al nagedacht over het soort onderwijs. Of dat zij willen kiezen voor een school die hun (of een) geloof uitdraagt. Je kunt dit als school niet meer beïnvloeden.

Wat kun je met keuzes die al zijn gemaakt? Meer dan je denkt! Denk na over de boodschap die je wil overbrengen bij de ouders die naar een school als die van jou op zoek zijn. Hoe zorgen jij en je team met jouw onderwijsmethode dat je het beste uit kinderen haalt? Welke rol speelt het geloof in de dagelijkse activiteiten? Zijn er nog extra lessen of thema’s omheen gebouwd?

2. Het meest genoemde woord is ‘gevoel’

Er zijn heel veel feiten beschikbaar voor ouders over schoolprestaties, maar ook demografische gegevens. En toch geven de meeste ouders aan dat zij dit beperkt tot geen rol laten spelen in hun keuzeproces. De meeste keuzes worden op gevoel gemaakt.

Dat lijkt heel subjectief en dat is het ook. Maar toch kun je het wel degelijk positief beïnvloeden, bijvoorbeeld door wél (transparant) in alle informatie te voorzien. En ook door het online beeld een afspiegeling te laten zijn van wat je als school laat zien.

Als je geen organische groei hebt, maar wel een groeiambitie hebt, is het zeker aan te raden om kritisch naar alle uitingen te kijken. Welk gevoel roept dat op?

3. Eigen ervaring is vaak leidend

De eigen basisschooltijd geeft stof tot nadenken. In sommige gevallen gaan kinderen simpelweg naar de school waar een ouder ook op heeft gezeten. In andere gevallen herinneren zij zich de onderwijsmethode of zijn ze kritisch op waar ze naar zoeken. Zo waren er een aantal ouders die het belangrijk vonden dat ze een duidelijk beeld kregen van het (anti)pestbeleid, omdat zij vroeger gepest waren.

4. Zijn ouders een ‘moeilijk publiek’?

Mijn bescheiden mening? Nee. Ouders zijn heel nieuwsgierig. En als het op je kind aankomt, wil je als ouder het beste. Wees empathisch. Het gaat wel om (doorgaans) 8 vormende jaren, waarin jouw school een rol in de toekomst van hun kind moet spelen. Best een ding!

Neem een ouder mee- en stel het kind centraal in jouw verhaal. Dat is letterlijk de wens die uit de vragenlijst naar voren komt. Ook belangrijk is om te laten weten hoe je met de verschillende behoeften van leerlingen omgaat (meer- en hoogbegaafdheid, maar wat er gebeurt ook wanneer een leerling niet helemaal meekomt).

5. Activiteiten en bijzondere lessen

Ik zei het al. Ouders zijn heel nieuwsgierig. Het viel me op dat veel ouders ook willen weten wat voor activiteiten er worden georganiseerd. Bovendien kun je makkelijk (vak)lessen uitlichten. Geef je Engels vanaf de kleuterklas? Vertel het!

6. Grootte van de school en/of klassen

Dit werd veel bijzonder veel genoemd. Het beeld bestaat dat een kleinere klas gelijk staat aan meer aandacht voor jouw kind. Hoe ga je ermee om als jouw school wilt groeien? Of hoe zorg je ervoor dat alle kinderen voldoende aandacht krijgen? Heb je hier aandacht voor in jouw verhaal?

Heb je nagedacht over de groepsgrootte? Welke beslissing(en) heb je hierin genomen, en waarom?

Ook andersom: als je een grote basisschool hebt, kun je er prima aandacht aan besteden welke voordelen jouw school hebt en vooral hoe jij ervoor zorgt dat élke leerling wordt gezien.

7. Geen zorgen over het lerarentekort

Hoewel mijn vragenlijst er totaal niet op ingericht was, ben ik wel verrast dat geen van de ouders het lerarentekort benoemde. Iets zei over ‘hoe zorgt de school ervoor dat mijn kind gewoon 5 dagen naar school kan?’.

Ook andere onderwerpen zoals inclusie en diversiteit lijken niet echt te leven. Maar nogmaals; de vragenlijst was hier niet op ingericht.



Wist je dat marketing & communicatie een vak apart is? Net zoals onderwijs dat is. Het kan daarom voorkomen dat je een blik van buitenaf wil. Of om even te sparren. Dat helpt tunnelvisie voorkomen én levert tijd op. Je bent bij Leaf Support op het goede adres!Ik wil over de communicatie sparren!

Ho! Dit was nog niet alles! Klik door om alle resultaten te lezen:

Artikel uit de categorie:
Communicatie

0 Reacties op "Ouders kiezen een basisschool - wat valt op?"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Leaf Support - Powered by Maatos