Zo zet je de studiedag in als content

Ilse Nagy
  | 
20 februari 2023

Op elke school komen ze voor: studiedagen. Of misschien heeft jouw school er wel een andere naam voor. Vaak zijn die studiedagen tactisch ingepland. Kinderen hebben een langer weekend of soms zelfs een langere vakantie. Kinderen zijn die dag in elk geval vrij.

Maar wat doen de leerkrachten dan?

Dat jij, als schoolleider, leerkracht of intern begeleider, weet wat een studiedag precies is, wil nog niet zeggen dat ouders dat ook weten!

Waarschijnlijk weten de ouders van nu nog wel van vroeger dat ook zij studiedagen hadden toen zij op de basisschool zaten. Misschien weten zij wel dat studiedagen gebruikelijk zijn. Maar je kunt hier niet vanuit gaan.

Hier ligt een kans!

Je kunt een studiedag heel goed uitleggen. Begin gewoon eens met uitleggen wat een studiedag is. Wat is het nu precies? Wat moet ik me als ouder erbij voorstellen? Mijn kind is vrij ja, maar wat doe jij – als leerkracht of als team – dan? Is het een soort teamdag? Of gaan leerkrachten zelf naar school? Waarom is het belangrijk? Wie doen er allemaal mee?

Ik kan zo wel 100 vragen stellen. Om een goede uitleg te geven, kun je de bovenstaande vragen natuurlijk gebruiken. Maar je kunt ook zelf door de bril van een ouder proberen te kijken. Welke vragen zou jij hebben als het gaat om iets wat jij niet kent? Kun jij je bijvoorbeeld een voorstelling maken wat een ‘heidag’ van een bedrijf?

Waarom zou ik zoiets simpels in de spotlight zetten?

Hoe je een studiedag aanpakt, zegt iets over je school. Je kunt er drie dingen mee bereiken:

  • Het zorgt voor transparantie. De ouders van leerlingen van jouw school, begrijpen (beter) waarom zo’n dag nodig is. Misschien krijg je geen klachten over een studiedag, maar menigeen ouder moet toch iets regelen rondom zo’n vrije dag. Ouders hebben meer begrip als ze weten waarom het belangrijk is dat er zo’n studiedag is.
  • Ouders van leerlingen van jouw school zijn ook ambassadeurs. Een studiedag is misschien maar een klein stukje informatie, maar kan bijdragen aan hoe jij je school neerzet. Welke kernwaarden belangrijk zijn of welke visie je volgt. Als zij dat voor jou uitdragen, trek je ook nieuwe ouders.
  • En dan die nieuwe ouders: je geeft hen de mogelijkheid om een beetje verder achter de deuren van de school te ‘kijken’ door iets te delen over die studiedag. Nieuwe ouders zijn op zoek naar een gevoel bij de school en zo geef je ze de gelegenheid om dat gevoel te krijgen. Als je het goed aanpakt, zien zij ook of jij hetzelfde belangrijk voor een kind vindt als zij voor hun kind willen.

Maar help, wat moet ik dan delen?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Wat je in gedachten moet houden, is wie je ermee wil bereiken. En waar je die persoon bereikt.

Bij elke basisschool zijn er sowieso drie doelgroepen:

  • Bestaande ouders (ouders van leerlingen van jouw school)
  • Nieuwe ouders (ouders van – vaak jonge – kinderen die nog niet op jouw school zitten)
  • En zelfs zoekende leerkrachten (waaronder studenten)

En waar kun je die bereiken?

  • Schoolapp: bestaande ouders
  • Nieuwsbrief: bestaande ouders*
  • Social media: bestaande ouders, nieuwe ouders en zoekende leerkrachten
  • Website: vooral nieuwe ouders en zoekende leerkrachten

Dus kies slim! En wat je precies kan delen?

  • Herinnering voor ouders van leerlingen
    Niet elke ouder is georganiseerd of checkt elke week de schoolkalender. Help ouders tijdig herinneren. Voorkom stress of dat ouders zelfs op het schoolplein staan. Als je werkt met klassenouders; schakel ze in, maar wees niet afhankelijk van ze. Je zult hierbij vooral gebruik maken van de nieuwsbrief en de schoolapp.
  • Vertel bestaande en nieuwe ouders wat een studiedag op jouw school inhoudt
    Welke vragen zou je hierover kunnen stellen en beantwoord die. Je hoeft niet onderscheidend te zijn, maar je zorgt voor helderheid als je het kunt vertellen. Er komen regelmatig nieuwe ouders bij, dus blijf je verhaal vertellen! Je kunt hiervoor gebruik maken van alle platforms.
  • Vertel per keer wat je (ongeveer) inhoudelijk met jouw studiedag doet
    Koppel je een thema? Ga je teambuilding-activiteiten doen? Ga je uitgebreid in op de nieuwe rekenmethode? Vertel het! En ook waarom juist dit onderwerp vandaag op de agenda staat. Wat levert het op voor de kinderen? Als je meerdere, verschillende blokken hebt, kun je één onderwerp kiezen. Je kunt hiervoor gebruik maken van alle platforms.
  • Terugblik op de studiedag
    Denk eraan om een (groeps)foto te maken en blik terug op de studiedag. Je kunt iets vertellen over de opbrengsten, maar blijf altijd in gedachten houden waarom een ouder dit zou moeten lezen. Wat doet dit stukje informatie voor hen? Zorg ervoor dat je kernwaarden of visie er weer in terugkomt. Je kunt hiervoor gebruik maken van alle platforms.

Wow, eigenlijk kun je heel veel vertellen over zo’n studiedag!

Doe er je voordeel mee! En het mooie is; je kunt het meerdere keren per jaar terug laten komen. Bijvoorbeeld: Als je vertelt wát een studiedag is, dan heb je een stuk herbruikbare content. Laat die een week voordat een studiedag is, terugkomen. Een dag van te voren kun je iets vertellen over het programma. En een week na de studiedag kun je een terugblik doen. Supergoed voor je zichtbaarheid!

Nu is het een kwestie van doen, dus gaan met die banaan!

Ben je overweldigd door het maken van content voor jouw school? Heb je frisse ideeën zoals deze nodig? Stuur me dan gerust een berichtje!

En nog een pro tip:

Wil je zonder enige moeite op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen en blogs rondom marketing en communicatie op basisscholen?

Artikel uit de categorie:
Communicatie

1 Reacties op "Zo zet je de studiedag in als content"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Leaf Support - Powered by Maatos