Waarom noem je jezelf de Projectjuf?

Ilse Nagy
  | 
8 november 2022

Je bent toch niet lesbevoegd?

Dat klopt als een bus. Ik ben niet werkzaam op basisscholen om voor de klas te staan, maar ik ben wél een onderdeel van de basisschool als ik er ben. Het is voor mijn werk ontzettend belangrijk om me te weten wat er speelt. Hoe het gaat. Wat de sfeer van een school is. En daarom ga ik zoveel mogelijk op in een school. Ben ik ook even ‘juf’.

Want als een leerling mij over de gang ziet lopen, word ik gewoon aangesproken met ‘hoi juf!’. Voor de kinderen maakt het geen bal uit. Eigenlijk ben ik simpelweg ‘de juf die projectmatig taken uit handen neemt’.

Waarom de Projectjuf?

De toekomst van kinderen gaat me aan het hart. Die toekomst wordt door drie pijlers bepaald, namelijk: de ouders, het onderwijs en de maatschappij.

Het nieuws over het basisondewijs draait continu op volle toeren.Lerarentekort is onwerkelijk. Er wordt gezocht naar 9100 fte aan leerkrachten. Als je bedenkt dat er 6500+ basisscholen in Nederland zijn, betekent dat er gemiddeld meer dan 1 bevoegde leerkracht PER SCHOOL ontbreekt. Basisscholen moeten letterlijk roeien met de riemen die ze hebben.

Een team van een basisschool zorgt er gezamenlijk voor dat een school draaiende wordt gehouden. Ze bemoeien zich ook met zaken die niets met de kinderen of het onderwijs te maken hebben.

En ik weet niet hoe het met jou zit, maar in de regel heb je maar één paar handen om mee te werken. Waar wil jij dat de prioriteit van de leerkracht van je kind ligt? Juist, ja.

Wat kun je als projectjuf doen?

Sta er even bij stil uit welke onderdelen een ‘gewoon’ bedrijf bestaat en besef dan dat een schoolleider en diens team dat zélf moeten regelen. Vaak met back-up van een stichting, maar dan zijn nog de resources erg beperkt.

Stel, er is een groeiambitie.

Of er is een implementatie nodig (als EarlyBird school bijvoorbeeld).

Of er moeten (extra) activiteiten georganiseerd worden.

Er komt een nieuwbouw aan.

Of er moet een schoolbibliotheek worden opgezet.

Het zijn allemaal projecten waar er vast wel een leerkracht voor kan worden gevonden om de kar te trekken. Het zelfs ook nog leuk vinden om te doen. Maar het komt er allemaal bij. En is het de expertise van je leerkracht? Waar wil je als schoolleider dat zij zich op concentreren? Of wil je misschien uitval voorkomen?

Kortom, moet je dit zelf willen doen? En bovendien, heb je de expertise hiervoor in huis?

Daarnaast is het ook wel fijn om een frisse blik van buiten naar binnen te hebben. Hoe doen we het eigenlijk? Zijn we verzand geraakt?

Daar kom ik om de hoek kijken

Ik heb ruime ervaring met projectmatig werken en marketing & communicatie. Dat betekent dat ik – als projectjuf – jouw doelen aanpak, adviseer, aanjaag en er met een andere blik naar kijk. Dat kan verhelderend zijn, maar bespaart vooral tijd en geld. Want hoe fijn is het als leerkrachten overeind blijft staan, zich kan richten op de kinderen (en hun ouders, uiteraard) en de schoolleiding zich kan richten op het primaire proces.

Daarom ben ik projectjuf. Onderdeel van de basisschool met een blik van buitenaf. Koffie drinken? Dat kan!

Artikel uit de categorie:
Over Leaf Support

0 Reacties op "Waarom noem je jezelf de Projectjuf?"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Leaf Support - Powered by Maatos