• Log in
 • 0

  Geen producten in je winkelmand.

10 contentideeën om nieuwe ouders écht een gevoel bij jouw basisschool te geven

Ilse Nagy
  | 
18 april 2023

Het gevoel is de nummer één reden voor ouders om voor jouw basisschool te kiezen. Maar het begint het vaakst met onderwijsmethode, locatie en reisafstand.

Ik vroeg aan 70 ouders waar ze naar op zoek zijn als ze op de website van de school komen. ‘Gevoel’ werd het meest genoemd. Gék werd ik ervan, maar ik begrijp het heel goed.

Maar wat betekent het nu praktisch?

Ouders willen een indruk krijgen van hoe de onderwijsmethode er in de praktijk uit ziet, wat de missie, visie en kernwaarden zijn en daar een beeld bij krijgen. Kortom, een uitgelezen kans om zo goed mogelijk het gevoel van een school over te brengen – en niet alleen op de website.

Voorkom dat ouders in de war raken als ze van je website naar je social media klikken, of andersom!

Als je denkt:

“Ouders moeten echt naar school komen om de sfeer te kunnen proeven en een écht gevoel erbij te krijgen”

dan ga je een enorme kans voorbij. Je kunt er namelijk niet aan ontkomen dat ouders eerst online kijken voordat ze een afspraak maken. Daarom heb ik…

10 contentideeën om het gevoel van jouw school over te brengen

 1. Kies en deel over de belangrijkste schoolactiviteiten en leg uit waarom die typerend zijn voor jouw school.
 2. Laat zien hoe de onderwijsmethode wordt ingezet en vertel waarom deze methode zo goed bij de leerlingen van jullie school past. Dat kan bijvoorbeeld door resultaten te laten zien (bijvoorbeeld knutselwerken).
 3. Speel in op actualiteiten. Wat doe jij met schoollunches, weggeefkasten, leerkrachtentekort? Laat zien waar je voor staat.
 4. Wat onderscheid je van andere scholen? Deel ook informatie over extra faciliteiten en activiteiten die in de school plaatsvinden. Denk aan de schoolbibliotheek en muzieklessen na schooltijd.
 5. Doe je iets met of voor de buurt? Deel het, want dit zegt iets over je school.
 6. Denk aan speerpunten in de samenleving, zoals inclusiviteit en armoede. Laat zien hoe je daarop inspeelt, bijvoorbeeld door fragmenten uit het pestbeleid te delen.
 7. Laat ouders aan het woord. Vraag eens aan ouders op hoe zij de eerste weken met hun kind op school hebben ervaren en deel quotes. Deel de tops en doe iets met de tips.
 8. Verandert er iets fundamenteels in de school. Adopteer je een nieuwe lesmethode of zit je in een verbouwing? Neem je publiek hierin mee en vertel hoe dit bij de visie van je school past.
 9. Wat doet de school om de professionaliteit van leerkrachten te stimuleren? Vertel hierover. Ouders willen tenslotte ook goede leerkrachten voor hun kinderen. Zet die leerkrachten sowieso wat meer in de spotlight!
 10. Laat die term ‘21e eeuwse vaardigheden’ achterwege en laat zien wat dat betekent op jouw school. Hoe bereid je de leerlingen precies voor op de toekomst?

Wat je absoluut niet mag vergeten

Is om je te verplaatsen in de ouder. Ga spreekwoordelijk tussen de ouders staan en probeer je in te beelden wat zij zouden kunnen denken. En zo moeilijk is dat niet als je aan je eigen kinderen denkt of een ander dierbaar persoon of dier zelfs – dat waar je het beste voor wil.

En denk altijd aan het kind, de leerling: what’s in it for them? Jouw visie, jouw methode, jouw activiteiten: wat levert het ze op? Als je dat goed kunt uitleggen, dan heb je de ouders zo op je hand!

Oh – en wees authentiek. Alles wat je doet en deelt, zit écht in het DNA van jouw school. De kans is anders groot dat je ouders wel over de drempel krijgt om naar jouw school te komen voor een rondleiding, maar haken af als het online beeld niet bij de realiteit past. Just saying.

Over mij

Onderwijs is een vak apart waar tijd en aandacht voor nodig is. En communicatie ook! Met mijn jarenlange ervaring maak ik het communicatieleven even wat makkelijker. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

Artikel uit de categorie:
Communicatie

0 Reacties op "10 contentideeën om nieuwe ouders écht een gevoel bij jouw basisschool te geven"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2023 Leaf Support - Powered by Maatos