• Login
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

7 redenen om een projectjuf in te zetten

Ilse Nagy
  | 
15 november 2022

Ik ben dol op lijstjes, jij ook?

“Druk, druk, druk”, is jouw standaard antwoord. Op welke vraag dan ook. Waarom doe je het zelf nog? In dit artikel geef ik je 7 redenen om er één in te huren. En dan wel bij voorkeur mij, hè?

Voor de mensen achterin

Sta er even bij stil uit welke onderdelen een ‘gewoon’ bedrijf bestaat en besef dan dat een schoolleider en diens team dat zélf moeten regelen. Vaak met back-up van een stichting, maar dan zijn nog de resources erg beperkt.

Stel, er is een groeiambitie.

Of er is een implementatie nodig (als EarlyBird school bijvoorbeeld).

Of er moeten (extra) activiteiten georganiseerd worden.

Er komt een nieuwbouw aan.

Of er moet een schoolbibliotheek worden opgezet.

Een school is net als een ‘gewoon’ bedrijf. Alleen doet het team het allemaal samen. Maar is dat de juiste keuze?

Leaf Support

Het zijn allemaal projecten waar er vast wel een leerkracht voor kan worden gevonden om de kar te trekken. Het zelfs ook nog leuk vinden om te doen. Maar het komt er allemaal bij. En is het de expertise van je leerkracht? Waar wil je als schoolleider dat zij zich op concentreren? Of wil je misschien uitval voorkomen?

Hoe zou het zijn als…

… dit soort dingen gewoon aan iemand kan overlaten? Ik geef je 7 redenen waarom de uitvoer door de projectjuf een goede, strategische keuze is.

  • Flexibiliteit

Jij staat aan het roer en bepaalt welke, en hoeveel ondersteuning je nodig hebt. Voor de één is 2 uurtjes per week genoeg en de ander heeft 8 uur nodig. Extra inspringen is vaak ook een optie. You name it.

  • Geen financiële rompslomp

Voor niets gaat de zon op, maar wat ik hiermee bedoel is dat je geen personeelskosten hebt. Denk aan sociale verzekeringen, ziektekosten of andere verplichte premies. Je hebt geen verplichtingen zoals beoordelingsgesprekken of investeringen in opleiding en training, dat verzorg ik namelijk zelf.

  • Geen werkplek nodig

Tenzij je natuurlijk wil dat ik op kantoor kom werken (in overleg). In principe werk ik thuis op een goede werkplek met een fantastisch zit/sta-bureau, twee monitoren, een goede internetverbinding en mijn eigen laptop/pc. Als je me ergens nodig hebt, heb ik geen grote werkplek nodig en vind ik het fijn als ik gebruik kan maken van jouw internetverbinding.

Maar belangrijker: wat het je oplevert…

  • Meer tijd

Door niet alles door leerkrachten te laten doen, levert het tijd op dat besteedt kan worden aan je school, aan de leerlingen, aan oudercontact en ontwikkeling van kwalitatief goede lessen. Denk er eens over na: hoe zou het zijn als je to-do lijst onder controle is, omdat je het niet allemaal zélf hoeft te doen?

  • Meer ruimte voor ontwikkeling van het onderwijs

Als jouw to-do lijst onder controle is, levert het je tijd op. Maar ook ruimte. Je creativiteit gaat weer vloeien en al die toffe thema’s die je op de plank had liggen, kun je weer afstoffen. Wie weet bloeien de leerlingen er verder van op! Bovendien heb je een sparringpartner in huis die met jou meedenkt. En die er ook voor kan zorgen dat jouw idee omgetoverd wordt tot een actieplan met deadlines en een lanceringsdatum.

  • Meer rust

Weten dat je school op rolletjes loopt, levert ook rust op. Misschien slaap je soms slecht, heb je geen tijd voor pauzes, voel je je niet helemaal senang. Als je iemand hebt op wie je kunt steunen, is dat al een geruststelling op zichzelf.

  • Goede naam

Ouders willen het beste voor hun kind(eren). Ik bén een ouder van twee basisschoolleerlingen. Hoe meer je kunt bieden, hoe beter de school bekend staat. Denk aan Engels, aan vaklessen, goede voorbereiding voor het voortgezet onderwijs, leuke thema’s en projecten. Als je dit wil aanbieden, moet je leerkrachten ook tijd en ruimte kunnen geven om dit te ontwikkelen. Daar hebben ze op bepaalde vlakken ondersteuning voor nodig, iemand die het begrijpt en kan helpen.

Je hoeft het niet ‘alleen’ te doen

Natuurlijk heb je je team. Weet alleen dat het ook anders kán! Met het inzetten van een professional krijg je er diens netwerk ook nog bij. Oftewel, nog meer kennis en ervaring. Want weet jouw professional het niet – of niet meteen – kun je er zeker van zijn dat die zijn netwerk inschakelt. Hoe mooi is dat?

Artikel uit de categorie:
Over Leaf Support

0 Reacties op "7 redenen om een projectjuf in te zetten"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2023 Leaf Support - Powered by Maatos